Την εβδομάδα 14-19 Μαρτίου ο Master Chen Bing για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ευρώπη μετά την επιδημία του COVID-19 για να προσφέρει στους μαθητές του εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Chen Tai Ji Quan.
Με μεγάλη χαρά μαθητές του απ’ όλο τον κόσμο συγκεντρωθήκαμε στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας όπου το διοργάνωσε ο υπεύθυνος της σχολής Edmond Budakyan. Εκτός από την Ελλάδα που συμμετείχε η σχολή μας με 3 άτομα, υπήρχαν μαθητές του δασκάλου από Γαλλία, Ισπανία, Μεγ. Βρετανία, Ισραήλ, Γερμανία, Παλαιστίνη, Αμερική και φυσικά τη Βουλγαρία.
Το σεμινάριο ήταν πάρα πολύ αναλυτικό με 5 – 6 ώρες καθημερινής εξάσκησης πρωί και απόγευμα και περιλάμβανε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεματολογίας.
Αυτή τη φορά ο δάσκαλος Chen Bing αναφέρθηκε σε βάθος στη φιλοσοφία και την ουσία του Tai Ji Quan. Μας ανέλυσε τη σημασία ακόμη και του ίδιου του χαιρετισμού με τη θέση των χεριών και τη σημασία που δίνει η Κινεζική κουλτούρα στο ήθος του ασκουμένου. Στη συνέχεια μας μίλησε για τις 3 αναπνοές κατά τη διάρκεια της άσκησης και τη σταδιακή μετάβαση του μαθητή για να φτάσει στην εσωτερική ηρεμία.
Μας μίλησε επίσης για πρώτη φορά για την εσωτερική σημασία και την ψυχολογία που βρίσκεται πίσω από το αρχαίο σύμβολο του Taijitu και πως να το χρησιμοποιούμε φιλοσοφικά για τη βελτίωση της εξάσκησής μας. Το σύμβολο αυτό είναι η αρχική απεικόνιση του συμβόλου που σήμερα εξελίχθηκε στο γνωστό μας Yin-Yang και στην Ταοϊστική φιλοσοφία της μετάβασης από το αρχικό Wuji στο τελικό Taiji.
Άλλη ξεχωριστή θεματική ενότητα περιλάμβανε τη διαφορά του Τάι Τζι Τσουάν από τα άλλα αθλήματα εξηγώντας μας τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν αυτά την ψυχολογία αλλά και την προσοχή του αθλούμενου εν συγκρίση με την ενωτική προσέγγιση του Τάι Τζι Τσουάν σε σώμα και πνεύμα.
Τη θέση της θεωρητικής διδασκαλίας πήρε η πρακτική όπου περάσαμε σε εφαρμογή όλων όσων συζητήσαμε σχετικά με την απελευθέρωση του σώματος και του Qi μέσω τεχνικών χαλάρωσης. Ο Master Chen Bing είναι υπέρμαχος της συγκεκριμένης θεωρίας και έχει συγκεντρώσει σειρά ασκήσεων (Fang Song Gong) τις οποίες επαναλάβαμε σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου για βαθύτερη κατανόηση. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, για να μπορέσει το σώμα να βγάλει ταχύτητα και δύναμη που θα πηγάζει από τη ροή και τη συγκέντρωση της ενέργειας, θα πρέπει να είναι απολύτως χαλαρό κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξασκείται συστηματικά αλλά και να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των ρουτινών του Τάι Τζι Τσουάν.
Το γνωστικό αντικείμενο της άοπλης ρουτίνας που περιλάμβανε το πρώτο μέρος του σεμιναρίου ήταν η πρωταρχική και βασική ρουτίνα του Chen Tai Ji Quan που δεν είναι άλλη από τη Lao Jia Yi Lu, τον «πρώτο δρόμο της παλιάς φόρμας». Όμως η έκπληξη που μας επιφυλασσόταν δε μπορούσε κανείς να τη φανταστεί! Για πρώτη φορά εκτός από την αναλυτική επεξήγηση των κινήσεων ο Δάσκαλος προχώρησε σε πρακτική εφαρμογή των τεχνικών που κρύβονται πίσω από κάθε κίνηση της ρουτίνας.
Έτσι στα ξαφνικά βρεθήκαμε με τον συνασκούμενο να ξαπλώνουμε στο έδαφος ή σε κλειδώματα των αρθρώσεων κάτι που γέμισε την αίθουσα με γέλια και συζητήσεις, και το δάσκαλο να τριγυρίζει ανάμεσα στα ζευγάρια και να διορθώνει τις λεπτομέρειες στα σημεία πιέσεων, στη σωστή θέση των ποδιών αλλά και του σώματος. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία να γνωρίζεις νέες πολεμικές τεχνικές των κινήσεων της φόρμας, καθώς σε κάθε μία υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές που μπορείς να εφαρμόσεις.
Πριν τελειώσει το πρώτο μέρος του σεμιναρίου, ο Master Chen Bing μας μίλησε για τις αλλαγές που πρόκειται να έρθουν στο στυλ μας και την πορεία της έρευνας που γίνεται στην Κίνα για τη περαιτέρω ανάπτυξη και προσβασιμότητα του Chen Tai Ji Quan από περισσότερους μαθητές. Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την ανακήρυξη του Tai Ji Quan από την UNESCO ως ένα από τα Άυλα Αγαθά της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου δεσμεύτηκε στην Κίνα η κοινότητα των μεγάλων δασκάλων του Tai Ji Quan να συγκεντρώσουν και να ομογενοποιήσουν τον απέραντο πλούτο διαφορετικότητας που υπάρχει στην Κίνα με σκοπό την ευκολότερη κατανόηση και εξάπλωση σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Παρότι αυτή τη στιγμή εκατομμύρια ανθρώπων σε όλη την υφήλιο εξασκούν το Τάι Τζι, υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα κόσμου που δεν το γνωρίζει και φυσικά δεν απολαμβάνει τα οφέλη του.
Στη συνέχεια και κλείνοντας το πρώτο μέρος, μας παρουσίασε αναλυτικά τη Φόρμα της Αρμονίας την οποία την έχει «σφυρηλατήσει» και εμπνευστεί ο ίδιος. Μας έδειξε διαφορετικές εκτελέσεις τόσο σε αναλυτική μορφή με τη μετάβαση των θέσεων σε αργό ρυθμό αλλά και με την εφαρμογή του Fajin (έκλυση ενέργειας) που είναι το χαρακτηριστικό του στυλ Chen.
Και κάπως έτσι, όπως έκλεισε το πρώτο μέρος, ξεκίνησε το δεύτερο, με ένα ολόκληρο τμήμα του σεμιναρίου να είναι αφιερωμένο στην δημιουργία της ενέργειας και την απελευθέρωσή της μέσω των κινήσεων. Των κινήσεων που βρίσκονται μέσα στις ρουτίνες και που διδάσκονται σε ήπιους ρυθμούς, όμως όλες μπορούν με τη σωστή χαλάρωση να μετατραπούν σε πρακτικές έκλυσης ενέργειας.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εκτός από αναρίθμητες κινήσεις της ίδιας της βασικής της φόρμας (Lao Jia Yi Lu) εκτελέσαμε επανειλημμένα και τη φόρμα των δυνάμεων (με τις 8 δυνάμεις και 5 κατευθύνσεις που έχει δημιουργήσει ο Master Chen Bing).
Μετά από αυτό το ομολογουμένως κουραστικό και έντονο τμήμα του σεμιναρίου μπήκαμε και στο πολυπόθητο κομμάτι της εξάσκησης του βασιλιά των όπλων στο Chen Tai Ji Quan. Το όπλο αυτό ήταν το αγαπημένο του ιδρυτή του Chen Tai Ji Quan, του προπάππου του Master Chen Bing, του θρυλικού Chen Wang Ting ο οποίος πολύ συχνά στις απεικονίσεις του φέρει το Guan Dao.
Το Guan Dao ή Kwan Dao είναι συνδεδεμένο με το μυθικό ήρωα Στρατηγό Guan Yu από το Κινεζικό μυθιστόρημα των Τριών Βασιλείων καθώς ήταν το όπλο που έφερε έφιππος στη μάχη. Dao στα κινεζικά είναι η λεπίδα. Στην αρχή το όπλο ονομαζόταν Yanyuedao (Ημισέληνος Λεπίδα) όπως εμφανίζεται σε ιστορικά κείμενα. Στο χωριό Chenjiagou επικράτησε όμως μια άλλη μεταγενέστερη ονομασία το ChunqiuDaDao και σήμαινε η Ημισέληνος Μακρυά Λεπίδα της Άνοιξης και του Φθινοπώρου της Οικογένειας Τσεν. Το όνομα πιθανώς αναφέρεται σε μια ιστορική περίοδο της Κίνας «της Άνοιξης και του Φθινοπώρου» που έχει ως βαθύτερο νόημα την αλλαγή στη ζωή όπως οι εναλλαγές των εποχών μέσα στον κύκλο του ήλιου και τη ζωή των ανθρώπων.
Όπως όλες οι κινήσεις στις ρουτίνες του στυλ Chen έχουν ονόματα, έτσι και οι κινήσεις στη ρουτίνα του συγκεκριμένου όπλου έχουν ονόματα εμπνευσμένα από τον Στρατηγό Guan Yu και τα ανδραγαθήματά του στις μάχες. Σκοπός προφανώς ήταν η εξύμνηση του ήρωα και με την επανάληψη της φόρμας και λέγοντας το όνομα κάθε κίνησης ν’ αναπαριστώνται σκηνές του μυθιστορήματος.
Στο πρακτικό τώρα μέρος, επαναλάβαμε αμέτρητες φορές τεχνικές προθέρμανσης και χρήσης του όπλου έως ότου όλοι οι ασκούμενοι να αποκτήσουν άνεση στο χειρισμό του. Το όπλο αυτό έχει πολλές περιστροφικές κινήσεις τόσο του όπλου όσο και ολόκληρου του σώματος σε ακολουθία με το όπλο αλλά και κοψίματα οριζοντίου και διαγώνιου άξονα μιμούμενο την έφιππη μάχη. Δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως ο βασιλιάς των όπλων στο Chen καθώς ο ασκούμενος εκτός από τη δεξιοτεχνία στο χειρισμό του όπλου, τη φυσική κατάσταση και την αντίληψη του χώρου θα πρέπει να έχει ανά πάσα στιγμή την χαλαρότητα για να κάνει έκλυση ενέργειας (Fajin) σε αρκετά σημεία της ρουτίνας.
Όταν την Κυριακή το αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε η εκμάθηση και οι επαναλαμβανόμενες παρουσιάσεις της ρουτίνας για να εμπαιδωθεί, όλοι μείναμε με μια γλυκιά αίσθηση κούρασης που μ’ ένα μαζοχιστικό τρόπο θέλαμε να συνεχίσουμε κι άλλο σα να μην τελείωνε το σεμινάριο ποτέ.
Ύστερα, βγάλαμε τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες και φύγαμε όλοι βιαστικά για να ετοιμαστούμε για το βραδινό δείπνο, αφού είχαμε τη χαρά και την τύχη να συμπίπτει αυτή η μέρα με τα γενέθλια του Δασκάλου (βάση του Δυτικού ημερολογίου) κι ένα μεγάλο αποχαιρετιστήριο γεύμα σφράγισε το τέλος αυτού του σεμιναρίου.
Δυστυχώς ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για μία ακόμη φορά αφήνοντας όπως πάντα υπέροχες αναμνήσεις και μια πλειάδα πληροφοριών που πρέπει να επεξεργαστούμε και να μελετήσουμε. Έως την επόμενη!
Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ξεκινάμε αυτό το Νοέμβριο τη συνεργασία μας με το Ινστιτούτο…
Τον Αύγουστο του 2022 είχα την χαρά και ευχαρίστηση να ταξιδέψω για πρώτη φορά στη…