18o ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ WUSHU & 6o ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ KUNG FU

Την εβδομάδα 10 – 16 Νοεμβρίου του 2022 είχαμε τη μεγάλη χαρά σαν χώρα να διοργανώσουμε δια μέσου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Wushu Kung Fu ένα διπλό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Από τη μία παρουσιάστηκε η σύγχρονη μορφή των κινεζικών πολεμικών τεχνών ή αλλιώς μοντέρνο wushu όπως αποκαλείται το αθλητικό μέρος που περιλαμβάνει παρουσίαση ρουτινών με όπλα ή γυμνά χέρια τα οποία βαθμολογούνται με συγκεκριμένα κριτήρια. Το μαχητικό κομμάτι ή αλλιώς sanda που αφορά μάχη (με προστατευτικά πάντα) με γροθιές και λακτίσματα αλλά και πάλη με σκοπό την ανατροπή του αντιπάλου.

Στον αντίποδα παρουσιάστηκαν όλα τα παραδοσιακά συστήματα των κινεζικών πολεμικών τεχνών που καλλιεργούνται εκτός Κίνας από τους εραστές της παράδοσης, της φιλοσοφίας αλλά και της αυτοάμυνας. Εδώ παρουσιάστηκαν πολύ περισσότερα όπλα και ειδικές τεχνικές από εσωτερικά και εξωτερικά συστήματα που ήταν χάρμα οφθαλμών για όσους παρακολούθησαν είτε από το Live streaming είτε ζωντανά στο γήπεδο.

Για πρώτη φορά πέτυχαμε να γίνει συμπερίληψη συναθλητών μας με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες σε ένα τέτοιου μεγάλου βεληνεκούς πρωταθλήματος, που δεν έχει επαναληφθεί στο άθλημά μας και είμαστε χαρούμενοι που κατάφεραν να παρουσιάσουν τον κόπο τους και την τέχνη τους.

Για πρώτη φορά επίσης παρουσιάστηκε το wing chun με ξύλινη κούκλα διαγωνιστικά σε πρωτάθλημα που κι αυτό ήταν εντυπωσιακό και πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Ως μέλος του προεδρείου και της οργανωτικής επιτροπής, εργαστήκαμε αδιάκοπα για 2 και πλέον μήνες ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η διοργάνωση. Μια χούφτα ανθρώπων, ευτυχώς με μεγάλη εμπειρία, κατάφερε να φέρει σε πέρας μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Επίσης, υπήρξε μεγάλη βοήθεια ιδίως από το Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που ήταν πάντα δίπλα μας για να βοηθήσει σε ότι πρόκυπτε σχετικά με τις ξένες ομάδες αλλά και τη διοργάνωση των αγώνων.

Η κύρια όμως και μεγαλύτερη βοήθεια προήλθε από την ομάδα του SportCamp Λουτρακίου που στάθηκε δίπλα μας, εργάστηκε ακούραστα για την επιτυχία της διοργάνωσης και έδωσε πάντα λύσεις για όλους και για όλα. Χάρις στον επαγγελματισμό και την εμπειρία τους είχαμε ένα άψογο αποτέλεσμα.

Σημαντική όμως και καθόλου αμελητέα ήταν και η στήριξη του Δήμου Λουτρακίου, του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων, οι οποίοι ήταν δίπλα μας, μας χορήγησαν το γήπεδο, δίνοντας λύσεις σε τοπικό επίπεδο.

Σημαντική επίσης ήταν και η στήριξη του Κινέζου Πρέσβη Xiao Junzheng ο οποίος από τη στιγμή που έχει αναλάβει τη θέση του είναι στο πλευρό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Wushu Kung Fu και μας τίμησε με την παρουσία του και άνοιξε την Τελετή Έναρξης.

Μια τελετή έναρξης με παρέλαση των 19 εθνικών ομάδων, με παραδοσιακούς χορούς, με φαντασμαγορική επίδειξη wushu από επίλεκτους Έλληνες αθλητές, με κινέζικη μουσική, δύο ώρες περίπου που μας κράτησαν στη θέση μας εκστασιασμένους.

Τέσσερις ολόκληρες ημέρες γεμάτες αγώνες, γεμάτες μικτά συναισθήματα, χαράς, λύπης, άγχους, θυμού, θριάμβου, όλα πέρασαν από μπροστά μας. Όλα όμως ήταν μέσα σε πλαίσια μια υγιούς άμιλλας, τα παιδιά αγκαλιάστηκαν μεταξύ τους, οι αντίπαλοι έδωσαν τα χέρια, έβγαλαν φωτογραφίες όλοι μαζί. Πήραν τα μετάλλια φορώντας τις σημαίες στην πλάτη, εκπροσωπώντας με υπερηφάνεια ο καθένας τη χώρα του αλλά και τον δάσκαλό του, την ομάδα του, τον ίδιο του τον κόπο που τον έφερε ως εκεί. Ήταν τόσο υπέροχες οι στιγμές να βλέπεις αυτές τις πολύχρωμες στολές και τα φωτεινά πρόσωπα των παιδιών, να μιλούν, να γελούν, να προβάρουν τις παρουσιάσεις τους.

Παρουσιάζω μια πληθώρα φωτογραφιών τόσο από αθλητές και όμορφες στιγμές αλλά και πολλές προσωπικές με ανθρώπους κλειδιά αυτής της διοργάνωσης αλλά και πολλούς φίλους, παλιούς και νέους.

Μπορεί να μην είχα τη δυνατότητα να συμμετέχω ως αθλητής λόγω της ιδιότητας μου στο προεδρείο της Ομοσπονδίας, όμως είμαι ευγνώμων που κατάφερα να είμαι εκεί και να το ζήσω, το πρώτο μεγάλο γεγονός στην Ευρώπη στην μετά Covid εποχή που φέραμε στην Ελλάδα και φέραμε σε πέρας και μάλιστα με διθυραμβικά σχόλια από τους επικεφαλής όλων των χωρών. Αυτή ήταν μια μεγάλη επιβράβευση για όλους, απόδειξη ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή που το wushu στην Ελλάδα θα προχωρήσει και θ’ ανέβει ακόμη υψηλότερα σε εκτίμηση αλλά και σε αναγνωρισιμότητα στη χώρα μας.


Post Your Thoughts

elEL