Υπάρχουν πολλοί φίλοι και φίλες που με ρωτούν τι είναι το Tai Chi Chuan (σωστή γραφή Tai Ji Quan). Αν κάνουμε μια απλή μετάφραση των λέξεων: the supreme ultimate fist = η υπέρτατη τελική γροθιά ή όπως πολλοί το μεταφράζουν η «απόλυτη γροθιά». 

Εν συγκρίση με πολλά άλλα στυλ πολεμικών τεχνών που είναι ευρύτερα γνωστά (tae kwon do, karate, boxing, κτλ) που θεωρούνται ως σκληρά και εξωτερικά, πρόκειται για ένα εσωτερικό στυλ (Nei jia). Τι σημαίνει αυτό; Ο στόχος των εσωτερικών τεχνών έγκειται κυρίως στην εργασία με την εσωτερική ενέργεια (Qi), και συνεπώς και στην ανάπτυξη και διαφύλαξη της υγείας. Μέσω της εντατικής και επικεντρωμένης εκπαίδευσης των ρουτινών Tai ji quan, οι ικανότητες των μαθητών εξελίσσονται σταδιακά σε ένα «Γκονγκ Φου» (Kung Fu): «ανώτατη δεξιότητα μέσα από σκληρή δουλειά».

Καθώς έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία πάνω στο θέμα, εγώ θα δώσω τη δική μου οπτική γωνία μετά από 20 χρόνια ενασχόλησης με την τέχνη, τί στην ουσία είναι το Tai Chi:

  • Άσκηση = με το Tai Chi γυμνάζουμε ολόκληρο το σώμα ξεκινώντας από ήπιας μορφής ασκήσεων, ρυθμίζουμε τη στάση του σώματος δυναμώνοντας τα πόδια, τον κορμό και την ισορροπία. Δεν υπάρχει σημείο του σώματος που εκτελώντας μια χορογραφία (φόρμα) του Tai Chi να μην κινείται μεταφέροντας έτσι τη ροή του αίματος παντού. Αυξάνει τη δύναμη, την ευλυγισία, την ισορροπία και την ηρεμία. Aναπνοή … μαθαίνουμε να αναπνέουμε και πάλι, κάθε κίνηση γίνεται με αναπνοή που ρυθμίζεται με την κίνησή μας.
  • Θεραπεία = χαμηλώνει τους ρυθμούς της καρδιάς και την πίεση. Θεραπεύει μπλοκαρίσματα στο σώμα, τενοντίτιδες, πιασίματα. Βοηθά σε νευρολογικές παθήσεις (αλτσχαϊμερ, σκλήρυνση κτλ).
  • Πολεμική τέχνη – Αυτοάμυνα = ο ασκούμενος αποκρυπτογραφώντας τις κινήσεις χρησιμοποιεί αποκρούσεις, επιθέσεις, λαβές, σημεία πιέσεων για να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις. Κατευθύνοντας την επίθεση του αντιπάλου κι έχοντας πλήρη έλεγχο του εαυτού του, του σώματός του και της δύναμής του μπορεί ν’ ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε επίθεση.
  • Ενέργεια = καλλιέργεια του Chi, της ζωοφόρου ενέργειας που κατοικεί στο dantien και κατεύθυνση σε ολόκληρο το σώμα. Γειωνόμαστε και αντλούμε ενέργεια από τη γή κι αντίστροφα. Δημιουργούμε ενεργειακό πεδίο ξεκινώντας από το dantien και προεκτείνεται παλμικά σε κύκλο από το κέντρο και προς τα έξω.
  • Διαλογισμός = ξεκινώντας από την αρχική στάση Tai Chi και συνεχίζοντας στην εξάσκηση της φόρμας, αφαιρώντας όλους τους εξωγενείς παράγοντες μπαίνει κανείς στην εμβάθυνση του εαυτού… μελετώντας την αναπνοή, τη στάση, την έκφραση της κίνησης, αδειάζει η επαφή με οτιδήποτε έξω από την πρακτική. Ο ασκούμενος βρίσκεται σε μια κατάσταση απόλυτης επαφής με τον εσωτερικό του εαυτό = σε μια όαση από το εξωτερικό του περιβάλλον.

Αποτέλεσμα: Αυτό που μένει στο τέλος της εξάσκησης θα είναι μια γλυκιά κούραση και αίσθηση ευεξίας, αύξηση της ενέργειας και ηρεμία του πνεύματος.

Μια σημαντική σημείωση, το Tai Chi βασιζόμενο στο σύμβολο του yin και του yang είναι στη βάση του και στην έκφρασή του κύκλος. Σε όλα τα επίπεδα, εκφράζεται με κύκλο, τα χέρια, τα πόδια, η στάση του σώματος, η ενέργεια. Άλλες φορές οριζόντια, άλλες φορές κάθετα, άλλες φορές σε σπείρα, πάντα είναι κύκλος!

elEL