Τι μου προσφέρει το Tai Ji Quan – Yan Dongfang

Το κείμενο αυτό γράφτηκε από ένα συμμαθητή μου στο χωριό Chenjiagou. Ο άνθρωπος αυτός ήταν πρώτος στο χώρο άσκησης κάθε πρωί, λιγομίλητος και μετρημένος, έπαιρνε τα όπλα του αφού τελείωνε την άσκηση με το δάσκαλό του και χανόταν πίσω από την πυκνή βλάστηση όπου τον έβλεπες ακατάπαυστα να επαναλαμβάνει τις κινήσεις μέχρι να τις κάνει κτήμα του. Πολλές φορές το μεσημέρι αργούσε να έρθει στο φαγητό, κάποιες συνέχιζε αφού είχε φάει, όταν οι υπόλοιποι πηγαίναμε για ξεκούραση. Πάντα πρόθυμος να δείξει στους συμμαθητές του. Ένας πραγματικός μελετητής των πολεμικών τεχνών!

Ακολουθεί μια συνέντευξη που έδωσε σχετικά με τη δική του οπτική στο Ταϊ Τσι:

«Το Tai Ji Quan ομορφαίνει τον κόσμο αόρατα, είναι σαν μια πεποίθηση που οι άνθρωποι προσμένουν από καιρό και προσπαθούν να βρούν. Όπως ακριβώς οι άνθρωποι προσμένουν την ειρήνη κατά τον πόλεμο, αναζητώντας τη γαλήνη μέσα από υλικές επιθυμίες και εξερευνώντας τον έναστρο ουρανό μέσα στο σκοτάδι … Σιωπηλά, γαληνεύει τον ανθρώπινο υλικό κόσμο (=τον άνθρωπο που βρίσκεται μέσα στην καθημερινότητα και τον υλικό κόσμο) και το πνευματικό του σπίτι (=καλλιεργώντας την εσωτερική γαλήνη) . Αυτό είναι που φέρνει το Ταϊ Τσί σ’ εμένα. Δεν είναι μόνο μια καριέρα σε ένα άθλημα, ούτε περιορίζεται σε τεχνικές αμυντικές και επιθετικές στο επίπεδο των πολεμικών τεχνών ούτε ακόμα μπορεί να απλοποιήσει τις τεράστιες αλήθειες του μέσα από την ίδια του την καλλιέργεια… πίσω από το Ταϊ Τσι βρίσκεται μια κινεζική κουλτούρα 5000 χρόνων και στο βάθος είναι ένα εναρμονισμένο σύμπαν και ένας ανθίζων πολιτισμός.

Ο Yi Chuan είπε: Τι είναι το Ταϊ Τσι; Ξεκινά χωρίς να έχει αρχή και φεύγει χωρίς να έχει ένα τέλος, ατελείωτο, παλινδρομώντας, αυτό είναι το Ταϊ Τσι. Είναι ο νόμος και η διαδικασία της μεταμόρφωσης όλων των πραγμάτων. Είναι το νόημα της ζωής. Είναι ορατό. Μπορεί ν’ αγγίξει τον τρόπο ζωής μιας ψυχής και είναι το Ταό μέσα στον κινεζικό πληθυσμό. Όπως όλοι ξέρουμε, η ανάπτυξη και η αλλαγή σε οτιδήποτε, από ποσοτική σε ποιοτική αλλαγή, απαιτεί μια διαδικασία, και αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να υπερσκελιστεί από κανέναν. Όπως δεν υπάρχει ουράνιο τόξο χωρίς άνεμο και βροχή έτσι δεν υπάρχει συγκομιδή χωρίς σπορά.

Οι δάσκαλοι συχνά λένε: «ο τρόπος αυτός της πυγμαχίας (= η εκμάθηση του Ταϊ Τσι) δεν μπορεί να επισπευθεί, δεν μπορεί να γίνει με βιασύνη». Αυτό είναι που οι Βουδιστές αποκαλούν «θετικός προβιβασμός». Μια απλή κατανόηση είναι μια σωστή προώθηση. Χωρίς την παρακολούθηση και αναζήτηση των πραγμάτων και την εσωτερική αγνότητα της καλλιέργειας, είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να προοδεύσουν.

Η άσκηση του Ταϊ Τσι θα πρέπει επίσης να δίνει σημασία στη σωστή μεθοδολογία. Μόνο με αυτό τον τρόπο, με επιμέλεια και σκληρή δουλειά μπορεί κανείς να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, να βελτιώσει το επίπεδό του τόσο στις μαχητικές του ικανότητες όσο και τη θεωρητική γνώση. Είναι αυτό που λένε «αν κάτι σου γίνει συνήθεια τότε αυτό γίνεται το φυσιολογικό σου, το ίδιο και η εξάσκηση βγαίνει πλέον με φυσικότητα». Ο σωστός τρόπος είναι το κλειδί! Μαθαίνεις την τεχνική, και μετά εξάσκηση, εξάσκηση .. αλλά ποιος είναι ο υπέρτατος στόχος; Πιστεύω ότι σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα.

Ποια είναι η έννοια που του δίνουμε; Ίσως το Ταϊ Τσι είναι ένας τρόπος ζωής για εμάς, μια ροή ζωής που είναι βαθιά μέσα στα κόκκαλά μας και κι έχει εισχωρήσει στο αίμα μας. Μοιάζει όλο και περισσότερο όπως η αναζήτηση της προσωπικότητάς μας… Ξαφνικά έχουμε βρεί τον εαυτό μας.

Το Ταϊ Τσι δεν είναι μόνο ο τρόπος του πως να εναρμονιστούμε με τη φύση γύρω μας. Σαν σύνολο, η ένωση ανθρώπου και ουρανού, μιμείται τον ουρανό και τη γή (το κινεζικό σύμπαν) και ακολουθεί τη φύση. Αν το σώμα και το πνεύμα των ανθρώπων δεν βαραίνεται πλέον από εξωγενείς παράγοντες, αν οι πεποιθήσεις τους δεν κατευθύνονται πλέον από τις επιθυμίες, και οι καρδιές τους είναι αγνές και ειρηνικές, δεν θα υπάρχει πλέον πόλεμος και θάνατοι στον κόσμο».

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Πιερράκος


Categories: TAI CHI

elEL